Resepi Sambal Kentang Ikan Bilis - Ikan Bilis Sabah - Bilis Sabah



Resepi sambal kentang ikan bilis special untuk keluarga tersayang.Resepi sambal kentang ikan bilis adalah sambal kegemaran dan selalu saja dibuat di rumah.Sambal kering ni ringkas,mudah dan sedap!

Masa:
Penyediaan: 10 minit | Memasak: 20 minit | Keseluruhan: 30 minit
Jumlah Hidangan : 3 orang
Bahan-Bahan:

1 mangkuk ikan bilis
3 biji kentang
1 sudu kecil sos tiram
3 sudu besar cili kisar
3 sudu besar sos cili
3 ulas bawang merah, hiris nipis
2 ulas bawang putih, hiris nipis
gula secukup rasa
sedikit garam (untuk digaul bersama kentang)

Cara Penyediaan Resepi sambal kentang ikan bilis:

Kupas kulit kentang dan hiris nipis. Pastikan anda potong senipis yang boleh. Gaulkan kentang dengan garam dan goreng kentang di dalam minyak panas. Masukan sekeping demi sekeping supaya tidak melekat. Goreng sehingga garing, angkat dan toskan.

Dalam minyak yang sama, goreng pula ikan bilis sehingga garing.

Panaskan 1/2 senduk minyak masak yang baru (bukan minyak hasil gorengan ikan bilis) dan goreng bawang merah dan putih sehingga wangi.
Masukkan cili kisar dan masak sehingga pecah minyak.

Masukkan pula sos cili, gula dan sos tiram, masak seketika. Apabila sudah pecah minyak dan sedikit kering, masukkan ikan bilis dan kentang goreng. Kacau seketika supaya sebati. Angkat dan sejukkan.

Tips

Sambal harus dilebihkan gula supaya apabila sejuk nanti, sambal kering akan lebih rangup. Tapi jangan terlalu manis nanti tak sedap pula.


Kredit : Che' Nom

Hubungi Kami

Name

Email *

Message *